Loading...
 Start Page

Αναζήτηση προϊόντος

Ενεργειακά Συστήματα

Υλικά Εγκαταστάσεων

κατασκευή ιστοσελίδων firstidea

ηλιακοί θερμοσίφωνες MasterSOL

 

 

Τι είναι τα ενεργεικά τζάκια;

∆ιαφορές παραδοσιακού –ενεργειακού τζακιού

  Οι διαφορές των δύο τύπων τζακιού είναι µεγάλες και στη θέρµανση και στο κόστος χρήσης. Τα παραδοσιακά τζάκια ανοικτού τύπου ζεσταίνουν τοπικά, όπου φτάνει η φλόγα, ενώ η καµινάδα απορροφά από το σπίτι από 200 έως 400 κυβικά µέτρα αέρα την ώρα, µε αποτέλεσµα να το κρυώνει. Η κατανάλωση των ξύλων είναι µεγάλη και µη ελεγχόµενη, µε αποτέλεσµα να αξιοποιείται µόνο το 10-15% της θερµογόνου απόδοσης του ξύλου, ενώ βέβαια η καύση των ξύλων µέσω του συµβατικού τζακιού ρυπαίνει το περιβάλλον. Σε αντίθεση, τα ενεργειακά τζάκια κλειστού τύπου θερµαίνουν αέρα γύρω από τα τοιχώµατά τους και τον διανέµουν στον χώρο, αφού η πόρτα αποτρέπει την έξοδο του αέρα από το σπίτι µέσω της καµινάδας. Παράλληλα έχουν µικρή και ελεγχόµενη κατανάλωση ξύλου, αξιοποιούν το 75-80% της θερµογόνου απόδοσης του ξύλου, περιορίζοντας ταυτόχρονα στο ελάχιστο δυνατό τις εκποµπές ρύπων. Σύµφωνα µε υπολογισµούς που έχουν γίνει, ένα ενεργειακό τζάκι χρειάζεται περίπου 6 κιλά ξύλα ανά ώρα (καίνε επίσης µπριγκέτες και πέλετ), ενώ εκπέµπει περίπου 6 γραµµάρια αερίων µε άνθρακα ανά ώρα, έναντι 47 των συµβατικών τζακιών.
 
Το βασικό ατού του ενεργειακού τζακιού είναι ότι η εκµετάλλευση της θέρµανσης δεν γίνεται µόνο µέσω της ακτινοβολίας, που στη συγκεκριµένη τεχνολογία είναι πολύ µεγάλη, αλλά και µέσω της αερόθερµης δύναµής του, που διοχετεύεται στον χώρο µας µε φυσική ή κεντρική θέρµανση µε ζεστό αέρα. Παράλληλα, τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν σύστηµα ρύθµισης του οξυγόνου, µε αποτέλεσµα να υπάρχει δυνατότητα για πλήρη έλεγχο της καύσης και αυξομείωσης της κατανάλωσης ξύλου ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου.
 
Το κόστος μετατροπής ενός παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό δεν είναι απαγορευτικό, εάν υπολογίσει κανείς τα σημαντικά οφέλη που έχει ο καταναλωτής από την καλύτερη θέρμανση που απολαμβάνει και την οικονομική ελάφρυνση μέσα από τη συντριπτικά μεγάλη θερμογόνο απόδοση της συσκευής. Το κόστος για τη συσκευή και την εγκατάστασή της φτάνει περίπου τα 1.500 ευρώ, ποσό που το κατανέμομε ως και σε 12 άτοκες δόσεις.

Κεντρική θέρμανση
 
Το πιο ολοκληρωμένο σύστημα, όσον αφορά τα ενεργειακά τζάκια, είναι αυτό με χρήση πέλετ, που προσφέρει μεγάλη αυτονομία – ώς και 30 ώρες. Η λύση του ενεργειακού τζακιού με χρήση πέλετ ενδείκνυται και για την πλήρη κάλυψη της θέρμανσης ενός διαμερίσματος με ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 2.500 ευρώ για ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων.
 
Η εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει λύσεις και για την κεντρική θέρμανση μέσα από την τοποθέτηση υδραυλικών ενεργειακών τζακιών που έχουν την ιδιότητα να διοχετεύουν τη θερμότητα που παράγεται από τη χρήση πέλετ σε όλο το δίκτυο θέρμανσης, δηλαδή σε όλους τους χώρους του σπιτιού που έχουν καλοριφέρ. Η ενέργεια που παράγεται από το υδραυλικό ενεργειακό τζάκι μεταφέρεται στα θερμαντικά σώματα ως ζεστό νερό από το ενσωματωμένο μπόιλερ του τζακιού μέσω ειδικής υδραυλικής εγκατάστασης. Το ζεστό νερό αρχίζει να τροφοδοτεί τα καλοριφέρ μέσω κυκλοφορητή όταν το τζάκι έχει «πιάσει» την κατάλληλη θερμοκρασία. Για τη διατήρηση της ενέργειας που παράγεται και αντίστοιχα της θερμοκρασίας χρειάζεται στη συνέχεια μικρή ποσότητα πέλετ.
 
Οι άνθρωποι της αγοράς, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή τόσο των συσκευών όσο και της καύσιμης ύλης. Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο αγοράς τόσο για τις επιχειρήσεις που πωλούν νέες τεχνολογίες θέρμανσης όσο και για τις συσκευές (ενεργειακά τζάκια, σόμπες, λέβητες πέλετ) και την καύσιμη ύλη και να επιλέγουν μόνο πιστοποιημένα προϊόντα, τα οποία έχουν διεθνείς προδιαγραφές.

  • Για να δείτε ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ, πατήστε εδώ
  • Για να δείτε ενεργειακά τζάκια αερόθερμα, πατήστε εδώ
  • Για να δείτε ενεργειακές κασέτες ένθετες, πατήστε εδώ

ενεργειακό τζάκι


 

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ;

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλ.: 210.3001543, 2610.334389, 2311.111520

Fax: 2610.314344

email: [email protected]

 
© Copyright 2012 - 2018 Multiclima - Τεχνική Εμπορική Εταιρεία - Ηλιακοί θερμοσίφωνες, Ενεργειακά τζάκια, Λέβητες, Σόμπες Pellet, Αντλίες θερμότητας, Πάτρα, Θεσσαλονικη, Αθήνα, Κρήτη